I dalje smo najlošiji učenici: Korupcija cvjeta, njeno suzbijanje ne odgovara političkim strukturama

I dalje smo najlošiji učenici: Korupcija cvjeta, njeno suzbijanje ne odgovara političkim strukturama


Transparency International je još 2010. godine predlagao osnivanje nezavisnog tijela koje bi procesuiralo slučajeve visoke korupcije. Međutim, takvo nešto nije zaživjelo, jer ide na direktnu štetu političkim strukturama.

Prema nalogu Ureda evropskog javnog tužioca, u Hrvatskoj je jučer uhapšena bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac zbog zloupotrebe novca iz evropskih fondova. Ured je počeo sa radom prije samo 4 mjeseca, a rezultati u susjednoj zemlji već su vidljvi. Da li bi postojanje jednog takvog nezavisnog tijela u BiH doprinijelo da se korupcija svede na minimum?

Korupcija u BiH ušla je u sve pore života i nijedan nivo vlasti nije pošteđen. Međunarodne institucije godinama ulažu milione maraka za vladavinu prava i borbu protiv te pošasti, ali i dalje smo najlošiji učenici. Prema istraživanjima Transparency Internationala jedino se u BIH od zemalja regije stanje pogoršava. Sinomim za korupciju su javne nabavke.

- Pravosuđe bi trebalo upravo tome da služi, da procesuira slučajave visoke korupcije i da pokaže primjer kažnjivosti, pošalje poruku da će se svi sakcniosaniti, ali ipak korupcija cvjeta i nikome nema straha od sankcija, ističe Damjan Ožegović iz Transparency International.

Ožegović napominje da su još 2010. godine predlagali osnivanje nezavisnog tijela, poput Ureda evropskog javnog tužitelja ili hrvatskog USKOK-a koje bi procesuiralo slučajeve visoke korupcije. Međutim, takvo nešto nije zaživjelo, jer, kako smatra, ide na direktnu štetu političkim strukturama.

- Suštinski, oni pokušavaju da uspore cijeli proces, da uspore proces pridruživanja. To bi značilo suočavanje s tim problemom. To je model iz Hrvatske, ali to je ono što ne odgovara političkim strukturama, navodi Semir Mujkić, urednik BIRN-a.

Pravnik Vehid Šehić kaže da koliko god institucija osnujemo, to nije dovoljno.

Koliko se vlastima ne žuri u u rješavanju ovog problema, govori i činjenica da BiH već dvije godine nema državnu strategiju za borbu protiv korupcije. Vlasti se svjesno okreću izvorima novca bez transparetnosti, dok pravosuđe u zagrljaju politike tapka u mjestu.

Prema podacima Viskog sudskog i tužilačkog vijeća, u 2020. godini podignuto je 126 optužnica za korupciju, što je pad od 44 posto u odnosu na godinu ranije. Osim toga, oni koji se odluče prijaviti korupciju, najčešće budu glavni krivci, što, kako ističu naši sagovornici, daje do znanja da se u BiH ne isplati biti pošten.

Priča Belme Kaljan

Izvor: okanal.oslobodjenje.ba

Prijavi korupciju
Poslednji prijavljeni slučajevi korupcije

Trenutno nema prijavljenih slučaja korupcije.

Rezultati prijava
Trenutno nema rezultata prijava korupcije.
Ova stranica je izrađena uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID). Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH) i ne mora nužno odražavati stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.
UPFBIH
Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel: +387 (33) 552 460 | Fax. +387 33 552 461
info@upfbih.ba | www.upfbih.ba
PRAVNA POMOĆ
Portal za besplatnu pravnu pomoći članovima Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH