Pretresi u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove: Četvero inspektora osumnjičeno za korupciju

Pretresi u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove: Četvero inspektora osumnjičeno za korupciju

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo upali su dana 02.06.2021. god. u Federalnu upravu za inspekcijske poslove, saznaje Istraga.ba. U toku su pretresi prostorija koje je koristilo četvero inspektora koji su osumnjičeni za korupciju. Akcija se provodi po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prema informacijama Istrage, jedan od osumnjičenih je inspektor Mirza Ademaj, sin bivše SBB-ove ministrice zdravlja Kantona Sarajevo Zilhe Ademaj. Osim njega, uhapšena je pod istragom je i inspektorica Edina Busuladžić. Ona je dobro poznata policijskim agencijama jer je 2019. godine, zajedno sa svojim kolegom Edvinom Brkićem, uhapšena u Ključu nako što je MUP-u Unsko-sanskog kantona dojavljeno da uzima mito u ugostiteljskim objektima.
Zbog korupcije je, kako saznajemo, pod istragom i “prijaviteljica korupcije” Alzira Hota koja je, također, inspektorica u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

“Od januara 2013. godine podnijela sam desetak disciplinskih prijava Vladi FBiH protiv Ibrahima Tirka, a koje su se odnosile, između ostalog, na kontinuirane zloupotrebe i prekoračenja službenih ovlasti uz nesavjesno trošenje budžetskih sredstava. Znate, Tirak je budžetu FBiH nanio ogromnu štetu”, svjedočila je Hota pritiv bivšeg direktora Federalne uprave za inspekcijske policije Ibrahima Tirka.

No, prisluškujući telefone zbog jednog razbojništva u Sarajevu, istražitelji su saznali da Hota i njene kolege uzimaju mito za pozitivne izvještaje od privrednika gdje su vršili inspekcijske nadzore.

Izvor: istraga.ba

Prijavi korupciju
Poslednji prijavljeni slučajevi korupcije

Trenutno nema prijavljenih slučaja korupcije.

Rezultati prijava
Trenutno nema rezultata prijava korupcije.
Ova stranica je izrađena uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID). Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH) i ne mora nužno odražavati stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.
UPFBIH
Udruženje poslodavaca Federacije BiH
Tel: +387 (33) 552 460 | Fax. +387 33 552 461
info@upfbih.ba | www.upfbih.ba
PRAVNA POMOĆ
Portal za besplatnu pravnu pomoći članovima Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH